"Huisjesmelkers"

Gasthuislaan, Delft

18 januari 2014, door BZP

Ik woon al 18 jaar op de Gasthuislaan en zie de buurt zo verschrikkelijk achteruit gaan, zeker nu Duwo de huurwoningen als ze leeg komen verkoopt! Het ergste is dat Duwo ook verkoopt aan huisjesmelkers (zo noem ik ze maar). Er stond op nr. 232 een woning te koop en daar zitten nu dus 4 studenten in à € 395 per kamer. En nu zijn plotseling de buren die daar schuin boven woonden op nr. 234 verhuisd ...en ja hoor daar stonden de dikke mercedessen beneden voor de deur ...en nu is nr. 234 ineens onder voorbehoud verkocht? Ik weet 100% zeker dat daar dus ook studenten in komen ...nog meer overlast...

Ik vind het echt godsgeklaagd dat dat zo maar kan!! De nog zittende huurders; daar wordt totaal geen rekening mee gehouden. Duwo heeft liever dat wij opdonderen Sorry voor het taalgebruik. Wij betalen nog steeds een forse huur maar het zogenaamde woongenot holt achteruit. Heb zelf al met Duwo hierover gemaild maar die zeggen dus staalhard dat zij niet bepalen wie de woningen koopt. Dat is lekker makkelijk! Zo gaat dus de buurt naar de filistijnen.
(Naam bij de redactie bekend)

Naschrift:
De belangenvereniging denkt niet dat dat "huisjesmelkers" zijn, maar ouders van studenten die voor zoon - of dochter een huis kopen en daar dan nog een aantal studenten bijzetten. Dit is al een heel oud gebruik in de studentenstad Delft. De huizen zijn hoogstwaarschijnlijk gewoon via de reguliere weg gekocht: op eigen naam en hypotheek. Bij het kadaster kan men tegen het betalen van een kleine vergoeding de gegevens van de eigenaar achterhalen. 
De vereniging heeft de gemeente de afgelopen jaren regelmatig laten weten dat wij ons zorgen maken over de toename van particuliere studentenhuisvesting in de binnenstad. De gemeente heeft de door ons voorgestelde regulering in het nieuwe bestemmingsplan niet overgenomen. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om dit fenomeen tegen te gaan.

Uit onze brief aan de gemeenteraad van 24 juni 2013:

Geachte raadsledenleden,

Donderdag besluit u als raad inzake het Bestemmingsplan Binnenstad 2012.
Er is de afgelopen jaren breed gesproken over het bestemmingsplan o.a. middels de zgn stads-labs. Een initiatief van de gemeente wat begin 2011 is ingezet.
Wij kunnen niet anders dan onze waardering voor dit (geregisseerde) proces uitspreken. Het heeft in ieder geval geleid tot een groter bewustwording voor wat een bestemmingsplan betekent voor de stad en zijn inwoners en daarmee duidelijk de betrokkenheid van burgers bij zijn of haar leefomgeving verhoogd.
Maar wij als bewoners ervaren 24uur 7dagen per week wat in de binnenstad speelt en signaleren - net zoals de gemeente - in gang zijnde ontwikkelingen.
Omdat dit bestemmingsplan het kader is voor de komende 10 jaar hebben wij zowel plan als plankaart opnieuw zeer zorgvuldig van voorstellen ter verbetering en optimalisering voorzien.

Onze belangrijkste aandachtspunten/doelstellingen zijn in het kort geformuleerd:

  • Bescherming van de kwaliteit van de openbare ruimte in de binnenstad;
  • Beperking van de uitbreidingsmogelijkheden voor horeca en terrassen in de binnenstad
  • Het beperken van de ongebreidelde groei van kamerverhuur in de binnenstad

(...)

3. Ons derde punt heeft betrekking op de toeneming van kamerverhuur in panden van de binnenstad. Wij hebben globaal zo'n 1.100 kamers geteld verdeeld over ongeveer 150 panden. Dit aantal groeit sterk onder invloed van de huidige economische ontwikkelingen en de vraag die groter is dan het aanbod. Natuurlijk wordt er al van oudsher kamers verhuurd in de binnenstad en wij hebben dan ook niets tegen kamerverhuur maar een evenwichtige spreiding over de (binnen)stad is denken wij van wezenlijk belang voor een leefbare en gastvrije binnenstad. Andere steden (zoals bijv Eindhoven) hebben de begrippen wonen en kamerverhuur vastgelegd in het bestemmingsplan zodanig dat er voor kamerverhuur een omzettingsvergunning nodig is en een ontheffing van het bestemmingsplan.

Vergunningplicht geldt:

  • wanneer kamers worden verhuurd aan twee of meer personen indien de eigenaar tevens woonachtig is in de betreffende woning
  • wanneer kamers worden verhuurd aan drie of meer personen indien de eigenaar niet tevens woonachtig is in de betreffende woning. 

Als deze begrippen niet worden gedefinieerd ontbreken handen en voeten om de woonbestemming te beschermen.
Wij hadden dan ook gehoopt dat de gemeente Delft deze begripsbepalingen in het bestemmingsplan had opgenomen om de voorgenomen eigen doelstelling om panden niet onttrekken aan woonbestemming gestalte te kunnen geven. 

Met vriendelijke groet,

Namens de betrokken belangenverenigingen

(...)

Reacties

Door R. Bakker (niet gecontroleerd) op
nog even een naschrift.. het is echt een bedrijf die deze woningen opkoopt ...daar er iedere keer de zelfde auto's staan en avond's en in het weekend geklust wordt door polen daar er veel auto's staan met duitse of poolse kentekens ... ook wordt er openlijk mee geadverteerd op internet. verwacht binnenkort dan ook weer veel studenten erbij op nr. 234 waar nu dus in geklust wordt.

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op
het blijkt nu dus , dat ook op nummer 218 er weer 4 kamers te huur staan ...de woning heeft niet eens te koop gestaan !! Duwo blij ..weer een oude huurwoning verkocht aan een huisjesmelker ...!! ...en of de naaste buren er niet blij mee zijn ...Ach Duwo is er weer vanaf. huuropbrengst bedraagt totaal voor huisjesmelker ruim 1605 euro . Waar eindigt het ?

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op
En ja hoor daar gaan we weer !!!! weer een studentenhok erbij op de Gasthuislaan nu weer op nr 179 ..wat ook weer heel snel gekocht is door de zelfde personen die ook de rest van de woningen opgekocht heeft !!!! Wat nu Huisjesmelkers ? nog even en de hele Gasthuislaan zit vol met studenten ..en WIJ ? de huurders van de overige woningen ? wij moeten daar maar genoegen mee nemen ? DENK HET TOCH NIET !!! de meeste mensen wonen daar al een aardige tijd ..met plezier ..maar dat is en wordt nu goed verziekt door het beleid van Duwo ..die kan het schijnbaar niets schelen dat hun trouwe huurders nu geen woongenot meer ondervinden ... het enigste wat de huurders ondervinden is overlast van de studenten ...troep naar beneden gooien , kotsten in de tuinen , geluidsoverlast , feestjes met natuurlijk heel veel drank ..want ja ..dat kunnen ze wel ...zuipen !!! en eind dit jaar komt er weer een woning leeg ...wij weten al wat daar in komt ...dat is geen verrassing !!! geef alvast de waarschuwing ...dat als ik ook zo'n zooitje studenten naast mij krijg ...dat het echt gaat escaleren ... we betalen als huurders een hoge huur en willen gewoon normaal en rustig willen wonen !!! En dit bericht schijnt toch wel gelezen te worden ? maar wat is het toch jammer dat er niemand reageert !!! ben ik en een paar andere buren , dan de enigste die zich zorgen maakt over het oprukken van de studenten hokken ..?

Door h van baarle (niet gecontroleerd) op
Gelukkig is er een bewonerster die wel in de pen geklommen is en in gesprek is gegaan met duwo en ook met vulcanus, maar het heeft allemaal niets geholpen het enige is waarschijnlijk vanaf de 1e dag dat er studenten naast of boven je komen helemaal niets tolleren.

Door R (niet gecontroleerd) op
Daar ben ik haar dan ook heel dankbaar voor ..ikzelf heb daar ook toe bijgedragen ! Jammer inderdaad dat het niets heeft geholpen ..Duwo heeft gewoon geen hart voor de zittende huurders en laat ze gewoon in de kou staan .. Het draait allemaal om het geld ..achterstallig onderhoud kost te veel en dan verkopen ze de boel gewoon. Weet alleen wel dat als er studenten naast mij komen wonen ..en daar overlast van ondervind ..ze nog niet klaar met mij zijn !!

Door hvb (niet gecontroleerd) op
Nou als ik ze naadt mij zou krijgen, zijn ze met mij ook nog klaar!!!!!!! Ik tolereer helemaal niets en maak er direct meldinv van en als dit niet zou helpen weet ik nog wel een andere manier

Door haanah (niet gecontroleerd) op
Er stast nu weer eeb huis leeg op de gadthuislaan nr 220, staat niet te koop wordt dit weer aan een huisjesmelkers verkocht? Weet iemand meet?

Door RB (niet gecontroleerd) op
deze woning schijnt al verkocht te zijn ...zag ik op de site van de makelaar ..Vreemd ? heeft geen bord of wat dan ook aan de gevel gehangen .. Ben heel erg bang dat daar dus ook weer studenten hokken van gemaakt gaan worden .. De zittende huurders zijn echt niet blij met deze ontwikkeling ..betalen een hoge huur en hebben recht om rustig te wonen ..en wat dacht u van de verpaupering ..kijk alleen maar eens langs de gracht ..overal oude fietsen en troep .. Duwo wordt bedankt met hun verkoop van oude huurwoningen ..die kan het echt geen ene moer schelen ..wie of wat er komt wonen ..als ze maar van de oude woningen af zijn . Wij ( huurders ) zijn over deze problemen al veel in gesprek geweest met Duwo .. maar zoals al gedacht ..trokken wij aan het kortste eind .. Afwachten maar weer wat er in deze woning komt ?

Door RB (niet gecontroleerd) op
Schijnt verkocht te zijn ..zie eerdere reactie. Mvg, RB

Door RB (niet gecontroleerd) op
Aan een ieder die interesse heeft , Kan bij deze melden dat ook op de verkochte woning ..studenten komen wonen ! dus weer een hok erbij ..en ook weer de zelfde eigenaar ..dat mag wel niet volgens de wet ..één koper die alle woningen opkoopt ( HUISJESMELKER ) maar ach Duwo interesseerd dat niet .. En wij huurders ? staan letterlijk en figuurlijk met de rug tegen de muur !!! EN DAT KAN ALLEMAAL MAAR !!!!

Door HvB (niet gecontroleerd) op
nu staat er al een winkelwagentje bij de fietsennietjes, heb ik gemeld bij TOR, voor alle bewoners, direct troep, oude fietsen en zo direct melden bij TOR. de 2 2 kapotte fietsen zijn toen ook direct weggehaald!! Hebben die lui geen achterom met tuin waar ze hun fietsen kunnen neerzetten?

Door RB (niet gecontroleerd) op
is gelukkig al verwijderd ..En ja mooi hé ..al die fietsen ..en natuurlijk hebben ze een achterom zelfs met een schuur ..maar daar wordt je toch moe van ..helemaal omrijden om je fiets daar te plaatsen .. kratten bier sjouwen .ja dat kunnen ze wel . Kan ook melden ..dat we het voor elkaar hebben gekregen bij Duwo ..dat er geen woningen meer voor studenten beschikbaar worden gemaakt ..en zeker geen verkoop meer aan de zelfde huisjesmelker ... Maar houd het als bewoners a.u.b. heel goed in de gaten ..als er iets leeg komt . En overlast ( geluid - vuil enz enz ) gelijk melden aan Kim Winkelman van Duwo.

Door HvB (niet gecontroleerd) op
Wat ik ga doen bij de volgende huurverhoging in 2017, bezwaar aantekenen, de woonomgeving is niet meet wat het was, kijk tegen oude fietsen aan, de hele dag dicht gordijnen!! mijn woongenot is hierdoor aardig verpest

Door RB (niet gecontroleerd) op
Bezwaar aantekenen kan altijd..Maar u kunt ook een melding maken bij Kim Winkelman over de fietsen van de studenten..ze hebben allemaal een schuur tot hun beschikking waar de fietsen in kunnen. en het woongenot wordt straks nog veel minder als de plannen doorgaan van de gemeente om nog een paar supermarkten neer te zetten ..Lidl bij de Kruistraat en oude V&D gebouw wat plat gaat en daar komt ook een supermarkt plus woningen boven ..dus meer verkeers overlast ..

Door Hb (niet gecontroleerd) op
Hier ook sinds kort een huis gekocht door een huisjesmelker, die er 4 studenten in heeft gezet. Vreselijk veel overlast en geen woongenot meer. Gemeente Delft doe er wat aan, alsjeblieft!

Door RB (niet gecontroleerd) op
Beste HB, Waar is dit ? welke straat ? zou gaan klagen bij woningbouw en / of gemeente , wethouder Raimond de Prez. Geen genoegen mee nemen ..blijven klagen .. Succes Mvgr. RB