Wesseling mag niet naar Ezelsveldlaan

Ezelsveldlaan 61: voormalig Techniek Museum

10 juli 2011, door Jesper Neeleman overgenomen uit Delft op Zondag

Dansschool Wesseling mag zich niet in het voormalige Techniek Museum aan de Ezelsveldlaan vestigen. Dan heeft de Rechter vorige week bepaald.

Dat is een fikse tegenvaller voor de bekende Delftse dansschool, die z’n zinnen al jaren op het pand had gevestigd. De familie Wesseling wilde hier - na het gedwongen vertrek uit de Spoorzone - een dansschool, restaurant en partycentrum beginnen. De buurt kwam echter in protest en met succes. Op alle aangevoerde beroepsgronden – voor zover door de Rechtbank behandeld – zijn de omwonenden in het gelijk gesteld.

Dat is ‘geweldig nieuws’, vindt buurtbewoner Floris le Conge Kleyn, die net als negentien andere omwonenden bezwaar maakte. Dansschoolhouder Bart Wesseling noemt de uitspraak ‘onverwachts’ en ‘een domper’. De Gemeente Delft, die toezegde dat Dansschool Wesseling na het vertrek uit de Spoorzone de Ezelsveldlaan 61 mocht betrekken, zit met de handen in het haar. Daar beraadt men zich nu op de uitspraak en wil men pas op het nieuws reageren nadat er met Wesseling is gesproken. Dat was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet gebeurd.

Bij de omwonenden is de vlag inmiddels uitgegaan, laat een blije Le Conge Kleyn weten. Zijn slaapkamer bevindt zich op veertien meter van het voormalige Techniekmuseum en hij is blij dat slapeloze nachten hem bespaard blijven. “De hele buurt is opgelucht”, zegt hij. Die bewoners kwamen zo’n drie jaar geleden al in actie nadat ze van de plannen om Wesseling aan de Ezelsveldlaan te vestigen vernamen. Hun protest begon met inspreken in de commissievergadering, resulteerde in een zes ordners tellend dossier en eindigde met een voor hen positieve uitspraak van de Rechter. “De Gemeente Delft zou zich ten dienste stellen om Wesseling daar te vestigen. Dáár zit de crux”, weet Le Conge Kleyn. “Ze hebben er nooit over nagedacht wat dit voor omwonenden betekent. Ik neem het ze heel erg kwalijk dat zoiets in achterkamertjes bekonkeld is.”

Le Conge Kleyn legt desgevraagd nog één keer uit waarom de buurt tegen de komst van Wesseling was. “Ik wil Wesseling niets ontzeggen, maar hun komst hier zou een verstoring van de omgeving betekenen. Er zijn genoeg andere plekken in de stad die ook goed bereikbaar zijn. Dít is een woonomgeving. In het wooncomplex Dock van Delft wonen veel senioren. Zij hebben hun huis gekocht omdat dit een rustige plek zou zijn. En dan komt er plotseling een familie en die mag alles. Ze mogen feesten geven wanneer ze willen en hebben vergunningen om dat van negen uur ’s morgens tot vijf uur ’s nachts te doen. Dat kan natuurlijk niet. Het is bizar dat zoiets is bedacht en dat het er vervolgens door de Gemeente doorheen wordt gedrukt. Ze zijn er door de Rechter gelukkig op gewezen dat ze daar niet mee wegkomen. Ik vind het opmerkelijk dat de Gemeente er zulke praktijken op nahoudt. Ze hebben veel mensen op het verkeerde been gezet en het heeft allemaal veel geld gekost. En dat zijn onze belastingcenten, hè...”

Dansschool Wesseling kan echter nog tegen de uitspraken in beroep. “Dat is een optie, maar dat moeten we eerst nog afwegen. We gaan daarom binnenkort met de Gemeente Delft en onze advocaat om de tafel om te kijken wat we nu gaan doen. Daar loop ik liever nog niet op vooruit”, laat Bart Wesseling weten. De dansschoolhouder was er, vertelt hij, niet voor honderd procent zeker van dat ze in de rechtszaak aan het langste eind zouden trekken. “Maar ik had er wel een redelijk goed gevoel bij.” Toch was er binnen in het pand nog niets verbouwd. “Dat hadden we expres niet gedaan. De buitenkant wordt wel gerenoveerd en daar gaan we ook mee door. Voor deze renovatie hebben we voor een deel subsidie gekregen.” Toch heeft Wesseling ook in het voortraject al veel geld uitgegeven aan de mogelijke vestiging aan de Ezelsveldlaan. “We moesten bijvoorbeeld geluidsonderzoeken laten doen en ook de aannemer deed onderzoek. Het pand is al anderhalf jaar van ons, maar we hadden alleen kosten en geen inkomsten.” Het verlies dat hiermee is geleden loopt volgens Wesseling ‘in de tonnen’. Het allerliefst zou hij alsnog het voormalig Techniek Museum betrekken. “Dat is voor ons, denk ik, een unieke locatie. Het zou voor Delft ook een aanwinst zijn, maar we zullen ondertussen gaan kijken naar alternatieven.” Voorlopig blijft Wesseling gebruikmaken van twee alternatieve locaties aan de Voorstraat 64 in Delft en het Eventplaza in Rijswijk.