Wesseling wil volgende maand verbouwen, omwonenden hopen de dans nog te ontspringen

23 januari 2011, door Jesper Neeleman overgenomen uit Delft op Zondag

Dansschool Wesseling denkt volgende maand aan de verbouwing van hun nieuwe onderkomen aan de Ezelsveldlaan te kunnen beginnen. De meeste buurtbewoners hebben hun verzet al gestaakt, maar een deel van hen zet door.

De Delftse dansschool, die nu gebruik maakt van twee tijdelijke locaties, ontving vorige week goed nieuws. Het Rijk geeft Wesseling een subsidie van 487.000 euro voor de verbouwing van het monumentale pand in het oude Techniekmuseum. “Dat is mooi meegenomen, we zijn hier heel erg blij mee”, reageert Bart Wesseling. Hij en de rest van de familie Wesseling kunnen de subsidie goed gebruiken voor het onderhoud van het pand. In februari denkt Dansschool Wesseling aan de verbouwing te kunnen beginnen.

Als het aan veel buurtbewoners ligt, komt de dansschool en met name het bijbehorende partycentrum er helemaal niet. Bij de Gemeente Delft werden in totaal 86 bezwaarschriften tegen de komst van Wesseling ingediend. Onder hen zijn zelfs 21 bezwaarmakers die in hun strijd de kostbare weg naar de rechter hebben bewandeld. “Ik heb met onze advocaat gesproken, maar hij zegt dat we een goede zaak hebben. Hij verwacht geen grote problemen. Wellicht kunnen de bezwaren de bouw nog iets vertragen. We hopen dat dit niet gebeurt”, reageert Bart Wesseling. Dick Bos woont aan de Ezelsveldlaan. Hij is straks één van de buren van Wesseling. Ook hij is niet positief over de komst van Wesseling. Zijn overburen zijn dat al helemáál niet, weet hij ook. “Tegenover het voormalige Techniekmuseum staat een zorgcomplex, Dock van Delft. De bewoners daar hebben ervoor gekozen om de laatste dagen van hun leven in alle rust te leven. Nu worden ze geconfronteerd met een partycentrum voor hun deur. Niemand is tegen een dansschool, het gaat ons om het partycentrum en een terras voor de deur. We zitten hier niet te wachten op een mini-Beestenmarkt”, aldus Bos. Het is hem bovendien in het verkeerde keelgat geschoten dat Bart Wesseling de kritische buurtbewoners eerder in deze krant aanduidde als ‘zwartkijkers’. “En als hij in datzelfde artikel zegt dat de overlast straks meevalt, dan geeft hij daarmee al aan dat er overlast komt. Dat willen we niet. De buurt heeft niet gevraagd om Wesseling.” De bewoners kwamen dan ook massaal in actie, maar zonder veel succes. Dick Bos ‘twijfelt’ aan de ‘onpartijdigheid’ van de Gemeente Delft. “Ze hebben voor de komst van Dansschool Wesseling bijvoorbeeld het bestemmingsplan gewijzigd. Waarom heb je dan een bestemmingsplan, als je dat als Gemeente zo kan veranderen?” Volgens Bos heeft Wesseling ongetwijfeld goede intenties. “Ze hebben al een aantal toezeggingen gedaan, bijvoorbeeld dat er in het restaurant geen muziek wordt gespeeld.” Toch leeft het verzet onder buurtbewoners volgens hem nog altijd ‘heel erg’. “Je ziet wel dat sommigen nu afhaken omdat de Gemeente dit plan er tóch doorheen perst. Ik ben ook al afgehaakt. Er zijn een paar volhouders, die noemde Wesseling zwartkijkers.”

Bart Wesseling verwacht dat de verbouwing zo’n zes maanden in beslag neemt. “Ergens in de zomer, dus. Het nieuwe dansseizoen begint in september. Het zou mooi als alles dan klaar is”, aldus Wesseling. (JN)