Gemeente onderschrijft conclusies Fietsrapport belangenverenigingen

Fietsparkeren in de binnenstad van Delft

19 juli 2012 door gemeente Delft (stadskrant 18 juli en website)

De gemeente gaat onveilige fiets- parkeersituaties of situaties die storend zijn voor het beeld in de binnenstad aanpakken. Maar ze kan het niet alleen. ‘Fietsen op de juiste plek parkeren is een verantwoordelijkheid van iedereen.’

Ruim drie maanden geleden brachten belangenorganisaties die actief zijn in de binnenstad een fietsparkeeronderzoek naar buiten. Strekking: fietsparkeren in de binnenstad veroorzaakt op sommige plekken overlast en onveilige situaties, en het ziet er niet overal even fraai uit. “We onderschrijven de uitkomsten van het rapport!”, zegt Mirjam van Oers, projectleider Fietsactieplan van de gemeente.

Meewerken
En hoe gaat de gemeente de aangekaarte problemen oplossen? Van Oers: “Het is een probleem dat echt gevoeld wordt in de binnenstad. Ik verwacht daarom dat iedereen bereid is mee te werken aan een oplossing. Dat is ook nodig. Wij gaan geen fietsers pesten, Delft moet een fietsstad blijven. Dat kan ook, door fietsers te stimuleren hun fiets op de juiste plek te parkeren. In kortparkeervakken als je even een winkel in en uit moet, en als je langer wilt parkeren in een fietsklem iets verder weg. Of gratis bewaakt in de Biesieklette fietsenstallingen aan de Oude Langendijk en het Vesteplein. We beginnen met deze maatregelen in de drukste gebieden, de Choorstraat, de Oude Langendijk en het Bastiaansplein.”

Iets moois
De gemeente gaat twee keer per jaar in de hele autoluwe binnenstad handhaven op weesfietsen – fietsen die langer dan 4 weken ongebruikt geparkeerd staan. “Tegen een geringe boete kun je je fiets ophalen bij het depot in Den Haag.” Na de zomervakantie wordt gestart met nietjes herplaatsen, handhaving op weesfietsen en er volgt een onderzoek naar nieuwe mogelijkheden voor inpandig stallen. In het vierde kwartaal wordt het gratis bewaakt stallen geïntroduceerd. Van Oers: “Na een half jaar gaan we evalueren, kijken wat de effecten zijn geweest en of we maatregelen moeten bijstellen. Mijn verwachting? Dit is het begin van iets moois voor de binnenstad – én voor de fietsers.”

Het rapport van de verschillende belangenverenigingen is hier te downloaden.