"Dock van Delft is klaar met inbraken en hangjeugd"

 Plan voor afsluiting patio's Dock van Delft

16 mei 2013, door Tim Reedijk (overgenomen uit het AD editie Delft)

Bewoners en bedrijven in appartementencomplex Doek van Delft ergeren zich groen en geel aan de overlast in patio's en op de steiger. Tuintjes en stegen lijken een vrijplaats voor hangjongeren en inbrekers. Een hek moet uitkomst bieden.
Het Dock van Delft aan de Ezelsveldlaan bestaat uit drie gebouwen, die met elkaar zijn verbonden middels loopbruggen. Het complex heeft vijf patio's, twee stegen en achter ligt een loopsteiger. De openbaarheid moet het geheel een toegankelijk karakter geven, maar die toegankelijkheid is doorgeschoten. "Er zijn spullen gevonden en dingen gebeurd die écht niet kunnen," vertelt een man die zijn bedrijfspand in het complex heeft. 

Vrijplaats
Vanaf de oplevering van het gebouw hebben bewoners de wens om de patio's af te sluiten voor niet-bewoners. "Mensen schuilen hier veel voor de regen;' vertelt Kasper de Roon Hertoge, oogarts bij Oogartsen praktijk Delfland. "Maar er wordt ook geflirt en wiet gerookt. Soms worden er steentjes gegooid of wordt een ruit beschadigd. Elke ochtend ruimen we de rotzooi op. Maar wat pas echt jammer is, is de staat van de tuinen. Die zijn slecht onderhouden, met als argument dat het hier zó open is dat het toch wel wordt vernield. Wij kunnen daar zelfs niks aan doen, omdat we het bedrijfspand huren." 
De eerder genoemde ondernemer wil vanwege de gebeurtenissen niet bij naam worden genoemd. "Ik heb brandende Gouden Gidsen in de brievenbus gehad. Bloempotten die ikzelf heb verzwaard, zijn gewoon verdwenen. Daarnaast wordt er veel ingebroken. Daarom hebben wij onze binnendeuren al laten verstevigen." De plantsoenen liggen er verlaten bij, beaamt ook bewoonster Greet Mergier. "Het toont helemaal niet. Zo lijkt het net een gevangenis." 

Oplossing 
In april vorig jaar werden de plannen voor het hekwerk bedacht, maar nog steeds is er geen actie ondernomen. "Dat heeft voornamelijk met procedures en vergunningen te maken;' licht Rogier van Nalta van de vereniging van eigenaren (vve) toe. "Over vier weken wordt door de gemeente de vergunning afgegeven." 
Van Nalta ziet nog één discussiepunt voor de realisatie van het hekwerk. "Oogarts De Roon Hertoge wil het hek graag overdag open laten en 's avonds, na werktijd, sluiten in verband met zijn locatie aan de achterzijde van het complex. De vve wil dat het hek een elektrisch bedienbaar slot heeft." 
De Roon Hertoge zelf is voorstander van het hekwerk, maar wel als hij 'niet op de knop hoeft te drukken'. "Wij hebben geen zin om weet ik hoe vaak per dag een bel te horen en vervolgens iedereen één voor één binnen te laten;' Het hek wordt nu zo uitgevoerd dat beide opties mogelijk zijn. Een proef moet uitwijzen hoe de praktijk uitpakt. 
Van Nalta denkt dat het open karakter van het Doek van Delft behouden blijft met het hekwerk. "Met struiken, planten en kunst in beschermde tuinen volgen wij een Delftse traditie van afgesloten hofjes. Een mooie inrichting zorgt voor een parel van een binnentuin."

Zie ook: Dock van Delft sluit poorten

Plan voor afsluiting patio's Dock van Delft

AD: "Hek bestrijdt overlast"

Reacties

Door Ben (niet gecontroleerd) op
Sommige gemeentes zetten dan een Mosquito dat met een hoge pieptoon jongeren wegjaagt. Waarom zou je overlast met overlast gaan bestrijden? Hogere tonen zijn bovendien schadelijker voor het menselijk gehoor. Er zijn 2 verkopers op de markt van deze dergelijke verjaag systemen: Rhinegroup en www.hoogfrequentgeluid.nl Ondervind je veel last van deze hoge tonen? Laat het dan weten op http://www.pieptonen.nl/ of bel met 0649137777.

Door RB (niet gecontroleerd) op
Sinds enige weken ondervinden diversen mensen nachts overlast van de verlichting op de Dock van Delft...deze schijnt vervangen te zijn door ledverlichting en brandt nu dus 24 per dag ..zelf woon ik op de gasthuislaan en mijn gehele slaapkamer is nachts verlicht ( zie zelfs mijn schaduw ) ook heb ik van een bewoner van de zuiderstraat gehoord dat ook zij overlast ondervind ..die kijkt nu tegen een totaal verlicht gebouw aan ..het is allemaal glas daar .. Heb zelf al contact opgenomen met de v.v.e. ( VT 2000 BV ) en die geeft aan dat er zelfs klachten zijn van de bewoners die daar wonen .. de klachten zouden doorgegeven worden .maar tot nu toe is er nog niets gebeurt...Waarom moet deze verlichting de gehele nacht zo fel branden ( een paar weken geleden was dit nog niet zo ) de meeste bewoners slapen nachts .! Zet er anders een tijdklok op .! Het kan toch niet de bedoeling zijn , dat de overige bewoners in de buurt er overlast van ondervinden ? Dus heeft ook u last van deze lichtvervuiling , Klaag bij de VT 2000 BV.