"Delftse weggeefwinkel zit in de knel"

Weggeefwinkel Asvest

8 augustus 2013, door Carel van der Velden (overgenomen uit AD Haagsche Courant editie Delft)

De klanten van de Delftse weggeefwinkel aan de Asvest staan volgende week met lege handen. De initatiefnemers van de ideële instelling hebben geen idee waar ze de winkel moeten voortzetten na de ontruiming van het onderkomen aan de Asvest.
De weggeefwinkel opende ruim een jaar geleden de deuren in een leegstaand pand aan de Asvest, recht tegenover parkeergarage Zuidpoort. Het betrof een illegale actie, want het pand werd gekraakt. Dit tot verdriet van de projectontwikkelaars Van Leeuwen Project en Rots-Vast Groep. Die willen de panden om ruimte te scheppen voor een nieuw bedrijfs- en kantoorpand. Onder druk van deze eigenaars begon de gemeente Delft een ontruimingsprocedure. Onder deze druk verlaten de krakers volgende week het pand.
Sympathisanten vinden het jammer. "Ik hoop dat het lukt een nieuwe plek te vinden," schrijft Delftse Edith van Hattum. "Jullie doen echt goed werk. En waar kan ik anders mijn spulletjes kwijt?"

Zoektocht
De weggeefwinkel heeft iets weg van een kringloopwinkel, maar de aanpak is radicaler. De initiatiefnemers vinden dat economisch zwakkeren gratis de vruchten moeten kunnen plukken van de 'wegwerpmaatschappij'. "Wij willen een plek bieden waar het nu eens niet om geld draait maar om medeleven en respect," zegt een vrijwilliger. "Wij noemen dat een geld- en subsidievrije oase."
Dat lukt door te opereren vanuit kraakpanden. Bovendien kent de weggeefwinkel geen beroepskrachten. De kringloopwinkel vraagt wel geld voor de uitgestalde waar, al zijn de prijzen doorgaans heel schappelijk. In Delft betaalt de kringloopwinkel huur. Ook zijn er zestig arbeidskrachten, doorgaans mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. "De weggeefwinkel opereert buiten de reguliere maatschappij," zegt een woordvoerder van de gemeente Delft. „Dat is hun goed recht, maar het verklaart dat wij geen enkele bemoeienis hebben met hun zoektocht naar een ander pand."
De weggeefwinkel maakte Delftenaren blij met kleding, boeken en meubeltjes. De vrijwilligers geven aan dat ze 'naarstig' op zoek zijn naar een ander pand. Omdat hiervoor vermoedelijk weer een illegale kraakactie nodig is, willen ze hun identiteit niet bekendmaken.
Ook andere organisaties die zich bekommeren om arme Delftenaren tasten in het duister over de toekomst van de weggeefwinkel. "Wij hebben geen idee wat ze gaan doen," zegt voorzitter Mo van Uit De Brand, een stichting die eveneens goederen verstrekt aan Delftenaren in nood. "Ooit boden ze ons spullen aan, maar de samenwerking is nooit echt van de grond gekomen. Dat probleem speelt in breder verband in Delft. Veel organisaties houden zich bezig met minima, maar de onderlinge samenwerking zou veel beter kunnen." De tijd dat de Asvest een geldvrije zone was, lijkt in ieder geval definitief voorbij.
Direct na het vertrek van de weggeefwinkel beginnen de voorbereidingen voor de sloop van het complex. Daarna volgt de bouw van een 'zeer hoogwaardig kantorencomplex' met een oppervlakte van 1700 vierkante meter.

Groot succes
Inmiddels staan veel kantoren leeg, maar de projectontwikkelaars rekenen op een groot succes. Een van hen: „We liggen aan de rand van de binnenstad. De Asvest sluit aan op een doorgaande weg, de Zuidwal. Dit is een zichtlocatie op een topplek."