Kunstwerk Hamtunnel gereed

Ham tunnel, Ham, keramiek, kunst Delft

29 oktober 2013, door BZP

Afgelopen zaterdag (26 oktober) heeft wethouder Junius in alle rust het nieuwe keramiekkunstwerk in de Hamtunnel geopend. Hiermee komt een einde aan de illegale poster plakplaats die de tunnel jarenlang een smerige uitstraling gaf. De Hongaarse kunstenares Márta Nagy heeft in het kader van het Urban Network for the Innovation in Ceramics, waar Delft van deel uitmaakt, een keramisch kunstwerk voor de Hamtunnel ontworpen met als titel ‘Garden’. Het patroon van de bakstenen is geïnspireerd op de stadsplattegrond van Joan Blaeu uit 1652 (oorspronkelijk 1649) en zoals de plaquette vermeldt "Een eerbetoon aan de grachten en tuinen inDelft" 

De Hamtunnel is onderdeel van de ‘Delft Keramiekroute’. Deze route wordt gemarkeerd met de kenmerkende geglazuurde Delfts blauwe klinkers in het plaveisel, die de diverse keramiek-highlights in de stad aanduiden. Op de klinkers staat in diverse talen het woord ‘aarde’ geschreven als verwijzing naar de grondstof die de basis is van alle keramiek. De opvallende stenen van de keramiekroute sieren het Delftse straatbeeld al sinds 2011.

Het kunstwerk is politiek gezien niet geheel van onbesproken gedrag: Er was wat rumoer over de kosten. Zie hiervoor het artikel "Ophef om kunst in Hamtunnel" op onze site.

Hamtunnel met aan weerszijde het kunstwerk "Garden"Hamtunnel met aan weerszijde het kunstwerk "Garden"

Zuidentree van HamtunnelAan de buitenzijde is helaas niets van het kunstwerk te zien

Het kunstwerk in detailHet kunstwerk in detail

Stadsplattegrond van Delft door Joan Blaeu 1649-1652Stadsplattegrond van Delft door Joan Blaeu 1649-1652

Keramiekroute DelftKeramiekroute Delft