"Winkelplan moet binnenstad versterken"

26 februari 2014, door Pauline Aarts overgenomen uit de Delfts Post

Winkelplan moet binnenstad versterken - Meer mode naar Delft

Delft moet bovenaan het lijstje van leukste winkelsteden van Nederland komen te staan. Dat vindt wethouder economie Milène Junius. Maar daarvoor moeten eerst de juiste winkelformules en meer bezoekers worden aangetrokken.

Dat staat in het adviesrapport 'brancherings-aanpak Delftse binnenstad 2014-2017'. Met dit onderzoek in de hand wil de wethouder de economie in de binnenstad een stimulans geven. "De leegstand is nu 5%, terwijl dat in 2010 nog 10,9% was. Maar willen we de concurrentie aangaan, dan mogen we niet stilzitten." Delft heeft veel potentie, maar het ontbreekt nu vooral aan modewinkels. Van de benaderde modewinkels en bekende ketens geeft het merendeel aan nog nooit aan Delft te hebben gedacht. "We moeten er dus voor zorgen dat we op het netvlies komen bij deze bedrijven", vindt Junius. Er komt daarom een bidboek, een soort brochure, waarin Delft zich actief bij bedrijven 'verkoopt' als vestigingsstad. Uit het onderzoek blijkt ook dat Delft zich meer zou moeten richten op de regio. "Ik schrok ervan dat de meeste bezoekers maar 30 minuten in de binnenstad verblijven", zegt de wethouder. "Winkelen doen ze in Den Haag en Rotterdam. Met een diverser winkelaanbod kunnen we ervoor zorgen dat ook mensen uit de regio Delft gaan zien als een leuke winkelstad en dat toeristen een museumbezoek combineren met winkelen. Het is ook heel belangrijk dat er duidelijkere wandelroutes komen", aldus de wethouder.

Om een aantrekkelijkere winkelstad te worden, moeten de winkelgebieden in de binnenstad een duidelijk profiel hebben. Met de speciale winkels in binnenstad noord (Choorstraat eo.) heeft Delft goud in handen. Als dit wordt uitgebreid kan Delft zich onderscheiden van andere winkelsteden. In de binnenstad zuid (De Veste en Zuidpoort) trekt met zijn bekende ketens, nu al funshoppers. Maar hier is geen ruimte meer is voor grote formules. De gemeente zou daarom moeten denken aan de Kruisstaat als uitbreidingsgebied. Binnenstad midden (omgeving Breestraat, Binnenwatersloot) heeft extra aandacht nodig. Hier is de leegstand het hoogst, maar het is ook een gebied met veel potentie, omdat er veel passanten zijn. "Veel grote winkels geven aan dat Delft nu te weinig bezoekers trekt", zegt de wethouder. "Zij hebben op een zaterdag 25.000 passanten nodig." Cruciaal is de medewerking van de pandeigenaren. Zij moeten de visie van de gemeente ondersteunen. Junius: "We overleggen nu al in het eigenarenplatform. Maar samen met de ondernemers wil ik ook een centrummanager aanstellen een verbindende factor tussen eigenaren en ondernemers is." Bovenal moet de stad gastvrij zijn. De campagne 'Welkom in Delft', waarbij bezoekers gratis kunnen parkeren, zou daarom moeten worden voortgezet. Junius: "We moeten de hippe buitenwijk van Den Haag en Rotterdam worden. Een stad waar je gezellig met vriendinnen gaat winkelen, maar ook waar je een weekend naartoe gaat met je partner."

Hieronder kunt u het genoemde rapport downloaden: