"Delft draait omstreden parkeerregels terug"

"Delft draait omstreden parkeerregels terug"

7 maart 2014, door Julia Broos overgenomen uit het AD editie Delft

Na een Lawine aan klachten draait de gemeente een aantal omstreden punten uit het nieuwe parkeerbeleid terug. Bewoners mogen overdag weer parkeren op de Paardenmarkt en er komen twee laad-plekken aan het Vrouw Juttenland om ondernemers tegemoet te komen. Die vinden dit echter een doekje voor het bloeden.

Boetes Gasthuisplaats vanwege vage borden verscheurd. 

Bewoners en ondernemers uit het noordelijk deel van de binnenstad hoeven zich niet meer suf te zoeken naar een parkeerplekje. Zij mogen vanaf 11 maart overdag en op koopavond gewoon weer parkeren op de Paardenmarkt.
Wethouder Junius (verkeer) besloot vorig jaar dat alleen bezoekers daar op die tijdstippen mogen staan. Vergunninghouders moeten een andere plek zoeken in de omgeving. In de praktijk werkt deze regel niet, erkent de gemeente. "Bewoners en ondernemers kunnen niet altijd een plek vinden in de buurt van hun woning of bedrijf, terwijl er op de Paardenmarkt nog plekken vrij zijn."
De gemeente komt ook bewoners en ondernemers rond de Gasthuisplaats tegemoet. Zij kunnen moeilijk een plek vinden sinds het plein van maandag tot en met zaterdag tot 18.00 uur alleen beschikbaar is voor bezoekers. Junius heeft nu besloten dat vergunninghouders een uureerder, om 17.00 uur, al op de Gasthuisplaats mogen parkeren. "Hiermee komen wij tegemoet aan reacties van vergunninghouders die bij terugkomst van werk moeite hebben om een plekte vinden."
Daarnaast mogen houders van een B-vergunning zondag de hele dag op het terrein staan. De gemeente belooft alle nieuwe wijzigingen duidelijk op de borden aan te geven. In de afgelopen maanden bleek dat het voor veel mensen niet duidelijk is of ze daar wel of niet mogen staan. Overtreders zijn massaal beboet. Junius geeft toe dat de bebording duidelijker had gekund. Daarom worden de boetes uit coulance geseponeerd.
Ze zegt ook geluisterd te hebben naar ondernemers, die massaal hebben geprotesteerd tegen het verdwijnen van kortparkeerplekken. Hun klanten blijven daardoor weg, waardoor zij veel geld mislopen. Junius laat deze plekken niet terugkeren, maar biedt klanten wel de mogelijkheid te parkeren op het parkeerterrein aan de Voorstraat. Vergunninghouders mogen hier maandag tot en met zaterdag alleen vanaf 17.00 uur staan. Aan het Vrouw Juttenland komen 2 laad- en losplaatsen waar klanten 30 minuten mogen staan.
Herman Weyers, die de ondernemers vertegenwoordigt, is nog niet tevreden. "Er waren tien kortparkeerplekken. Dat de gemeente nu met twee komt, geeft aan dat ze ons probleem niet serieus neemt."

Delft draait omstreden parkeerregels terug