"Problemen met garage Zuidpoort"

Een lege parkeergarage Zuidpoort

19 april 2014, door Hans Verhagen overgenomen uit het AD editie Delft

Minder bezoekers, scheuren, riool en brandmelders kapot
De Zuidpoortgarage blijkt een zorgenkindje. Het bezoek loopt terug, maar ook zit de garage met scheuren in muren, een verkeerd aangesloten aggregaat, een kapotte brandmelder en de riolering van bovengelegen flats staat op knappen.

"We maken ons zorgen over de Zuidpoortgarage," zegt directeur Annet van Elst van Parking Delft. "De bezettingsgraad loopt iets terug in vergelijking met vorig jaar, terwijl het bezoekersaantal in zowel de Phoenixgarage als de Marktgarage juist stijgt. En om straks niet helemaal een grote terugval in het parkeervolume te krijgen, gaan we het dagparkeertarief van 14 naar 8 euro verlagen, zodra de werkzaamheden aan de St. Sebastiaansbrug beginnen."
Uit de net verschenen jaarverslag van Parking Delft blijkt daarnaast dat er ook bouwkundig van alles schort aan de Zuidpoortgarage, die nog geen tien jaar oud is. Al vanaf de oplevering kampt de garage met 810 parkeerplekken vanwege temperatuurverschillen op de etage -1 met scheurvorming. "De afgelopen jaren is de ernst van deze scheuren onderzocht. Daaruit kan worden geconcludeerd dat bij goed onderhoud en tijdige reparatie er geen risico is op blijvende schade aan de garage of een verkorte levenduur ervan," aldus Van Elst. "Gelukkig hebben wij aannemer BAM daarvoor aansprakelijk kunnen stellen, alleen moeten wij hen hiervoor wel steeds achter de broek zitten."

Riolering
Van Elst moest ook flink in actie komen een dreigde smeerboel in de garage tegen te gaan. "Er
bestaat het risico dat de riolering van de bovengelegen flats kan knappen en voor ellende in de garage kan zorgen. De VVE is daarvoor aansprakelijk gesteld. Zij gaan dat snel oplossen." Dan moest ook de brandmeldinstallatie worden vernieuwd. "Die gaf regelmatig loos alarm, vaak vroeg in de ochtend, waarvoor de brandweer moest uitrukken. Dan hadden we ook last van een bij de bouw verkeerd aangesloten noodstroom aggregaat, welke kosten niet te verhalen waren." Dat was nog niet alles: "De kapotte buitenroltrap is gemaakt. Daarvoor is nu een onderhoudscontract afgesloten."

Het Bestuursverslag Parking Delft 2013 kunt middels de link hieronder downloaden.

Scheuren in vloer ZuidpoortgarageScheuren in vloer Zuidpoortgarage.