"Feestminnend STIP levert wethouder"

De nieuwe wethouder binnenstad Delft - Ferrie Förster van STIP

5 mei 2014, door Julia Broos overgenomen uit het AD editie Delft

Vrees voor meer overlast centrum
Bewoners van de binnenstad vrezen voor meer overlast van horeca en evenementen, zodra Ferrie Förster, de nieuwe wethouder van Cultuur en Binnenstad aantreedt. Een levendiger centrum is al jaren hét speerpunt van zijn studentenpartij STIP. 

Een STIP-wethouder die zich gaat bezighouden met cultuur én binnenstad. Dat is volgens Floris le Conge Kleyn van Belangenvereniging Zuidpoort vragen om problemen. "Het zijn tegengestelde belangen. Culturele organisaties willen meer activiteiten, binnenstadbewoners willen geen overlast. En STIP heeft altijd duidelijk laten blijken dat ze bewoners maar lastig vindt. De partij vindt meer evenementen in de stad belangrijker."
In het verkiezingsprogramma van de STIP staat expliciet dat de binnenstad bruisender moet: 'De horeca krijgt de ruimte, de vrije sluitingstijden blijven bestaan en terrassluitingstijden en het aantal terrasboten worden niet beperkt'. En op de website: 'Delftenaren willen niet wonen in een museum, ze willen wonen in een stad die een levendige cultuur biedt. STIP wil een stad die bruist, waar initiatieven de ruimte krijgen. Dat is een speerpunt.'

Ervaren
Janny van der Jagt van de Commissie Behoud Stadsschoon deelt de zorgen van Zuidpoort. "Förster heeft ook nog de portefeuille Ruimtelijke Ordening, die gaat over bestemmingsplannen. Een zware portefeuille, waar we graag een heel ervaren wethouder voor hadden gehad."
En ervaren is twintiger Förster, die vorig jaar pas afstudeerde aan de TU Delft, niet. Aad Meuleman van Stadsbelangen vindt dat een groot probleem. ,,Het is een onverantwoorde keuze van de coalitiepartijen om iemand die net uit de schoolbanken komt op zo'n belangrijke post te zetten. Hij heeft nul bestuurlijke ervaring en in de gemeenteraad viel hij me ook helemaal niet op. "Met zijn voorganger Pieter Guldemond, die ook weinig ervaring had, is het toevallig goed uitgepakt. Maar de STIP-wethouders daarvoor waren stuk voor stuk zwak. Het is een enorme gok."
Het CDA, dat in het afgelopen college de wethouder Cultuur en Binnenstad leverde en straks oppositiepartij is, is milder: "We willen hem een eerlijke kans geven, maar de zorgen van bewoners over zijn portefeuille deel ik," zegt Ineke van Geenen.
De coalitiepartijen willen niet op de kritiek ingaan zolang er geen coalitieakkoord is. "Ik verwacht dat het half mei rond is," aldus Huub Halsema (D66) namens de coalitie.