"Zomerfestival stuit op protest"

Zomerfestival 2014 Delft

8 mei 2014, door Stefan Heger overgenomen uit het AD editie Delft.

Zomerfestival stuit op protest: Bewoners dreigen met wegblokkades

Het verplaatsen van het Zomerfestival van de TU Delft van Lijm & Cultuur naar de rand van de binnenstad leidt tot felle protesten van omwonenden. Ze beloven er alles aan te doen om het festival tegen te houden. Ze schermen onder meer met wegblokkades.
Het Zomerfestival strijkt over twee weken voor het eerst neer in het gebied tussen de Mijnbouwstraat, de Kanaalweg en de Julianalaan. De organisatie wil de stad meer bij het festival betrekken om technische TU-snufjes aan de Delftenaar te kunnen tonen.
Een groep omwonenden vreest ernstige geluidshinder en verkeersoverlast en probeert uit alle macht de komst van het festival tegen te houden. "We worden veroordeeld tot een weekend lang herrie," stelt voorzitter Dami van Doorninck van de buurtvereniging Botaniestraat/Kanaalweg.
"Het festival wordt plots praktisch in onze achtertuin gehouden. Ze hadden een prachtige locatie met Lijm & Cultuur, daar hóórt zo'n evenement. Aan de rand van de binnenstad zorgt het straks voor ontzettend veel overlast. Als die bands spelen gaat de geluidskraan vol open, terwijl in onze buurt middelbare scholieren proberen te leren voor het eindexamen."

Verkeerschaos
De bewoners verwachten een verkeerschaos in de Botaniestraat omdat die door toeleveranciers van het festival gebruikt zal worden. "We hebben meerdere mensen die bereid zijn hun auto dwars over de weg te zetten. Veel mensen zijn hier erg kwaad over,'' zegt Van Doorninck.
De omwonenden zeggen bovendien slecht geïnformeerd te zijn over het festival. "We hebben ons best gedaan om iedereen voldoende te informeren," zegt Anne van Straten van het festival. "We hebben omwonenden gratis toegangskaarten aangeboden. 35 mensen hebben enthousaist aangegeven daar gebruik van te willen maken. We hebben ook een informatieavond gehouden, maar daar kwam niemand op af. Jammer, we hadden graag meer uitleg gegeven."
De organisatie van het festival zegt er alles aan te doen om de overlast voor omwonenden tot een minimum te beperken. "De politie helpt ons met de handhaving in het gebied rond het festival en we hebben bovendien alles goed afgestemd met de gemeente Delft," zegt Van Straten. Op de aankondiging van de omwonenden dat zij de Botaniestraat zullen blokkeren stelt ze: "Dat zou heel erg jammer zijn."

Het Zomerfestival wordt gehouden op 23, 24 en 25 mij. De organisatie verwacht 15.000 bezoekers. 

Meer info: http://zomerfestival.tudelft.nl