Ergernis op Nieuwe Langendijk (1)

Overlast touringcars Delft

11 mei 2014, door Jesper Neeleman overgenomen uit Delft op Zondag

Toename van touringcars zorgt voor ergernis op opgeknapte Nieuwe Langendijk 

Het gaat goed met toeristisch Delft. Busladingen vol toeristen reizen momenteel af en aan naar de Prinsenstad. Mooi voor Delft, maar ondernemers en bewoners aan de Nieuwe Langendijk zijn er minder blij mee. Hun straat staat dagelijks vol ronkende touringcars.

De Nieuwe Langendijk heeft onlangs een fikse opknapbeurt gekregen en kan met recht de rode loper van de stad worden genoemd. Het is echter ook voor busladingen vol toeristen de toegang tot de historische binnenstad. “Het toeristenseizoen is losgebarsten”, ervaart Ditte Mostert van Happy Day Tours dagelijks. De manoeuvres van de touringcarchauffeurs leiden volgens haar regelmatig tot gevaarlijke situaties. “Als de straat hier vaststaat ontstaan af en toe wild-west-taferelen. De chauffeurs moeten dan op een bepaald tijdstip hun passagiers oppikken. Als ze dat niet redden raken ze in de stress en gaan ze bijvoorbeeld over de middenberm, of rijden ze tegen het verkeer in. Op rare plekken gaan ze draaien en keren. Zo ontstaan soms levensgevaarlijke situaties, heel griezelig om te zien. Het is te gek voor woorden.”

Niet nieuw
Het probleem is niet nieuw. Ook voorgaande toeristenseizoenen gebeurde het dat op de Nieuwe Langendijk files van touringcars en andere voertuigen ontstonden. De Gemeente Delft en Delft Marketing gingen hierover met elkaar in overleg. Zo ontstond het plan om de toeristen bij het blauwe hart af te zetten, maar na hun bezoek aan het centrum weer op te pikken bij het Hampshire Hotel Delft Centre. “Dit hebben we alle touroperators verzocht, we kunnen het ze niet verplichten”, laat Marjan den Boer van Delft Marketing weten. “Bovendien hebben we flyers gemaakt die touroperators aan hun passagiers kunnen meegeven zodat die weten waar het hotel precies is.”
Als iedere chauffeur zich hier aan houdt, scheelt dat al de helft van de overlast, beseft ook Ditte Mostert. Liever heeft ze dat alle toeristen voortaan bij het hotel worden afgezet èn opgehaald en wandelend over de Nieuwe Langendijk richting het centrum trekken. “Die vijf minuten lopen kunnen er ook nog wel bij als ze Delft bezoeken. Dat is gezonder voor hen en in elk geval gezonder voor ons. Het staat hier vijf à zes keer per dag een uur vast. Die stinkende uitlaatgassen die je dan ruikt kunnen niet gezond zijn.” Daarbij komt dat de wandelende toeristen langs de winkels en horeca aan de Nieuwe Langendijk lopen. Bezoekers van de gloednieuwe terrassen in de middenberm kunnen dan iets relaxter van hun drankje genieten.

Geen optie
Volgens Marjan den Boer is het plan van oppikken en afhalen bij het hotel overwogen, maar helaas geen optie. “Dat doen we om drukte bij het hotel te voorkomen. De parkeerplaats daar is te klein om alles te laten plaatsvinden. Nu wordt de drukte meer verdeeld.” Bovendien: “Ik vind het wel gastvrij dat de toeristen bij het blauwe hart worden afgezet, maar de belangrijkste overweging is dat bij het hotel niet voldoende ruimte is.”
Ditte Mostert is met Happy Day Tours zelf werkzaam in de toeristische sektor. “Ik wil de toeristen de stad niet uit hebben, want wij moeten het van toeristen hebben”, benadrukt ze. “Maar ook onze gezondheid en de risico’s wegen zwaar. Je kan er op wachten dat hier een keer iets ernstigs gebeurt.” Ze denkt niet dat toeristen Delft voortaan links laten liggen als ze een stukje moeten wandelen vanaf het hotel of de Koepoortbrug richting de Markt. “Als ze slecht ter been zijn doen ze geen stedentrip. De Nieuwe Langendijk is prachtig vernieuwd en er is veel geld uitgegeven om een rode loper te creëren. Dan is het zonde als bussen over de middenberm rijden en de bestrating verzakt.”

Reacties:
Ik heb wel een oplossing roep dat al een paar jaar . Nu de vuilnis auto's niet meer op de staal zijn kunnen daar met gemak wel z'n 20 tot 25 bussen staan. De bus laat zijn mensen uit bij het hotel rijd naar de staal komt weer terug om zijn passagiers op te halen. Denk dat we dan allemaal blij zijn de bewoners ondernemers en het hotel. uit en in stappen hoeft niet lang te duren. Dit betekend dat de lucht schoner word. Ook de overlast voor de brug is dan voorbij. Het gebeurd dan ook dat de bussen bij de Koepoortbrug aan 2 kanten staan te draaien heen naar de markt en terug. Deze bus komt wel 4x voorbij, vol leeg,leeg,vol terug. dus met andere worden 10 bussen zijn er 40. Hoop dat er door de nieuwe wethouder van de binnenstad er eens goed naar gekeken word. Dat de bewoners en ondernemers van de nieuwe langendijk serieus genomen worden Niet alleen de ondernemers van de markt en omstreken. Als je naar andere steden gaat word men ook gewoon buiten het centrum uit gezet Valkenburg gewoon 1 km Praag Dortmund , Amsterdam , Den haag dit zijn maar een paar voorbeelden.Als men aan de chauffeur vraagt wat hij wil is dat gewoon bij het hotel dan hoeven zij dit vervelende poller door en de draai bij de markt. mevr P Fusco

Dit is niet van de laatste jaren maar al veel langer. Ik denk al z'n 34 jaar geleden. De bussen mochten niet meer op de Oostsingel parkeren. Oplossing werd bussen naast de nieuwe kerk, is toen met de ondernemers en gemeente in de raad besproken mijn schoon vader die toen bij deze vergadering was vertelde het ons maar ja niet te denken dat men zo reislustig werd. Nu zitten wij met de gebakken peren. We hopen dan ook dat er toch nog eens een oplossing komt. A Fusco