"Laga houdt de buren nachtenlang wakker"

LAGA Nieuwelaan Delft

13 mei 2014 door Annelou Izeren, overgenomen uit het AD Haagsche Courant editie Delft

Overlast studenten verdeelt bewoners Museumhof

Laga houdt de buren nachtenlang wakker

Veel bewoners van het Museumhof in Delft zijn er klaar mee. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zorgen de studenten van roeivereniging Laga voor geluidsoverlast. Maar de meningen over de roeiers zijn verdeeld. Sommigen zien er zelfs de charme van in.

Delftenaar Dannie van Seeters kan, naar eigen zeggen, alleen van één uur 's nachts tot zes uur 's ochtends genieten van zijn nachtrust. De luide stemmen van de roeiers die voor aanvang van hun college even een paar baantjes willen roeien, fungeren als zijn ongewenste wekker. "Het loopt de spuigaten uit," zegt Van Seeters, die tevens voorzitter is van Belangenvereniging Zuidpoort. De oorzaak van de overlast wordt snel benoemd. "Laga is uit haar jasje gegroeid," zegt Van Seeters. "Het ledenaantal is in enkele jaren tijd verdrievoudigd en dat is goed te merken aan de drukte in de Nieuwelaan." Op klachten over geluidsoverlast krijgen de bewoners rondom de roeivereniging volgens Van Seeters geen gehoor.

Oplossing
"Ze nemen de telefoon niet op en mailtjes blijven onbeantwoord. Als Laga niet met haar buren communiceert, komen we nooit tot een oplossing." Tom Schreurs, bestuurslid van de roeivereniging, ziet het anders. "Wij hebben heel goed contact met enkele buurtbewoners. De klachten over overlast komen maar van een handjevol buren. We kunnen natuurlijk niet iedereen tevreden houden. Enkele klachten zullen er dus altijd wel zijn. We proberen zoveel mogelijk de buurt tegemoet te komen." Joris Bonhof vertegenwoordigt een vleugel van het Museumhof en is één van de tevreden buurtbewoners. "De boze bewoners zoeken constant de confrontatie op, maar daar schiet je niets mee op. Er wordt niet overlegd mét Laga, maar wel over de vereniging. Ik ga juist vaak in gesprek met het bestuur en geef ze advies. Soms heb ik wel eens kritiek, maar ik vind juist dat ze op het gebied van overlast enorme stappen vooruit hebben gemaakt de laatste jaren." Over één ding lijken alle bewoners het wel eens te zijn: de geplande nieuwbouw van Laga blijft een heikel punt. Veel bewoners wordt het vrije uitzicht op de Schie ontnomen als er een nieuw deel aan het huidige pand van de roeiclub wordt gebouwd. "Het is een zakelijk geschil," zegt Bonhof. "Laga heeft meer ruimte nodig, maar wij zijn het niet eens met hun plannen. Daar moeten we op juridisch gebied uit zien te komen." Voor Van Seeters is het duidelijk. "Nieuwbouw betekent ook meer aanloop en dus meer drukte. De gemeente zou eigenlijk de drankvergunning moeten intrekken.''