"Toekomst van autoluwe binnenstad baart zorgen"

15 mei 2014 door Stefan Heger, overgenomen uit AD Haagsche Courant editie Delft

Bewoners en ondernemers maken zich zorgen over hoe het verder moet met de autoluwe binnenstad van Delft. Binnen het nieuwe stadsbestuur is hierover verdeeldheid.

Zowel voor- als tegenstanders van een uitbreiding van het autoluwe gebied vragen zich af waar ze aan toe zijn. GroenLinks wil de autoluwe binnenstad flink uitbreiden. Zowel de Nieuwe Langendijk als de Verwersdijk tot en met het Doelenplein zouden voor auto's moeten worden afgesloten, vindt deze partij.
Coalitiepartner VVD ziet dat echter niet zitten. Deze partij is erg terughoudend als het gaat om uitbreiding van het autoluwe gebied. En dan is er nog de PvdA. Die sprak zich voor de verkiezingen uit tegen uitbreiding van het gebied, maar zegt hier geen halszaak van te willen maken binnen het nieuwe college.
"In deze discussie spelen een hoop belangen, zowel van bewoners van de binnenstad als van ondernemers in de binnenstad. Ik hoop dat aan die belangen niet voorbij wordt gegaan als er een besluit wordt genomen,'' zegt Henk van Bergen van Belangenvereniging Zuidpoort en Belangenvereniging De Oude en de Nieuwe Delf. "Wij zien een autoluwe Nieuwe Langendijk wel zitten, maar niet meer dan dat. Bewoners moeten nog wel in de buurt van hun huis kunnen komen," aldus Van Bergen.

Uitbreiding
De Commissie Behoud Stadsschoon ziet niks in een uitbreiding van het gebied. "De stad moet wel levendig blijven," meent Janny van der Jagt van de commisie. "Een lastig dossier, ik hoop dat ze er politiek uitkomen."
Ondernemersvoorman Herman Weijers heeft hier wel vertrouwen in. "En de VVD kan water bij de wijn doen als er een alternatief wordt gezocht voor die vreselijke pollers."