Ergernis op Nieuwe Langendijk (2)

15 mei 2014 door Stefan Heger, overgenomen uit AD Haagsche Courant editie Delft

Nieuwe Langendijk is nog lang geen rode loper: Kop koffie tussen de roetwolken
De Nieuwe Langendijk moet autoluw worden om de rode loper tot de stad te worden die de gemeente er van wil maken. Dat zeggen ondernemers en omwonenden.

Parkeren in de middenberm is verleden tijd op de Nieuwe Langendijk en plantenbakken moeten de boel opfleuren. Deze straat moet als het aan de gemeente ligt immers de rode loper tot de binnenstad worden. "Maar je gaat toch niet op een terras zitten als er naast je tafeltje tien minuten een bus staat te ronken die in de file staat voor de poller," verzucht eigenaar Louw den Dunnen van restaurant Don Comer.

Het nieuwe stadsbestuur heeft in het collegeakkoord opgenomen dat er gaat worden gekeken naar uitbreiding van het autoluwe gebied, mogelijk met de Nieuwe Langendijk. De VVD heeft echter al laten weten geen voorstander van uitbreiding te zijn en de PvdA sprak zich voor de verkiezingen al tegen meer autovrije straten uit. Dus is er onenigheid binnen het stadsbestuur.

Don Comer heeft sinds kort een terras in de middenberm van de Nieuwe Langendijk, maar met de verkeersdrukte is het nog niet echt een aantrekkelijke plek. "Het is niet bepaald een visitekaartje voor de stad," stelt Den Dunnen. "Ze moeten die straat zo snel mogelijk afsluiten voor verkeer. De VVD is toch ook de partij van de middenstand, niet alleen van de auto."

Ook ondernemersvoorman Herman Weyers is voorstander van het afsluiten van de straat. Wel vindt hij dat er een beter alternatief moet komen voor de toeristenbussen. "Het idee is nu om ze te laten stoppen achter het Hampshire Hotel, maar daar is te weinig plek en mensen moeten dan eerst nog een stuk door niemandsland lopen." Ook de bewonersverenigingen van de binnenstad zijn voorstander. "Een poller bij de Koepoortbrug voorkomt rondrijdend zoekverkeer."