"Niet iedereen even gelukkig met nieuwe opzet ZOMERfestival"

ZomerFestival 2014 Delft

1 juni 2014, door Jesper Neeleman overgenomen uit Delft op Zondag

De nieuwe opzet van het ZOMERfestival is niet iedereen goed bevallen. Omwonenden werden niet vrolijk van de harde muziek en de glazen die hierdoor bij hen in en door de kasten trilden.

Omwonenden van het festivalterrein hopen dat dit eens en nooit meer was. En dat het ZOMERfestival weer net als voorgaande jaren op het Sport- en Cultuurcentrum van de TU Delft wordt georganiseerd. Vooraf ontstond al ophef onder omwonenden, die overlast van het festival vreesden. Ze dreigden zelfs straten te barricaderen, maar lieten dit na toezeggingen over verkeersregelaars achterwege. “Eerlijk gezegd vonden wij de dreiging en gang naar de rechter een tikkie overdreven”, schrijven Jaap van Kampen en Monique Wittkampf naar deze krant. “Je woont in de stad en daar worden de vogelgeluiden wel eens overstemd.” Toen het festival begon, waren het volgens hen echter niet alleen de vogels die overstemd werden. “Vrijdagmiddag begonnen de ruiten van ons huis opeens te trillen en de soep in de kommen begon autonoom te rimpelen. De laatste keer dat we zoiets meemaakten, was toen aan de overkant van de straat heipalen de grond in gingen.”
Het gebonk en gedreun ging door tot één uur ’s nachts, tot ergernis van Van Kampen en Wittkampf.
Even dachten ze dat het aan hun leeftijd lag. “Maar toen we de volgende ochtend onze veel jongere buren spraken, konden we die gedachte van ons afzetten. Zij hadden de politie gebeld toen de app op hun smartphone binnenshuis regelmatig uitsloeg naar 85 decibel en de paracetamol op was. De politie gaf trouwens geen sjoege, begrepen we. Er was dus geen gelegenheid om hen te laten zien hoe hier de kalk van het plafond dwarrelde… Meer omwonenden hebben tevergeefs de politie gebeld, hoorden wij na het weekend. En dat waren echt geen kleinzielige zeurpieten, want op dit punt in de stad woon je niet voor je rust.”

Kanaalstraatbewoner Frans Kok geeft aan dat het festival hem mee- èn tegenviel. “Er waren vorige week vrijdag twee totaal verschillende festivals”, merkt hij op. “Het onderdeel bij de Botanische Tuin was buitengewoon leuk en dat langs het kanaal was erg interessant. Maar dat popconcert… De glazen en vazen stonden tot één uur in de kast te trillen. Het was verschrikkelijk, maar dat wisten we van tevoren. Het is een ramp als je zoiets in de stad organiseert.” Wat hem bovendien stoort is dat hij en andere omwonenden nauwelijks zijn ingelicht over de plannen en dat beloftes niet zijn nagekomen. “Op de dag van het festival was de Kanaalweg opeens afgesloten. Vrachtwagens zouden worden omgeleid en niet door de Botaniestraat rijden, maar dat gebeurde wel. We zijn ontzettend boos dat we overal buiten zijn gehouden.” Van Kampen, Wittkampf en Kok hopen alle drie dat het ZOMERfestival niet meer in de buurt van hun woningen wordt georganiseerd.

Goed bevallen
Anne van Straten reageert namens de organisatie van het ZOMERfestival dat de nieuwe opzet hen goed is bevallen. “We hopen ons op deze route door te ontwikkelen”, zegt Van Straten, die laat weten dat de organisatie tijdens het festival twee klachten van buurtbewoners heeft ontvangen. Volgens Van Straten hing er een goede sfeer en is het een fantastisch festival met een goede sfeer geworden. Het is volgens haar niet zo dat bewoners overal buiten zijn gehouden. “We hebben een informatieavond georganiseerd voor omwonenden, ze zijn uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek, we hebben brieven verstuurd met kennisgeving van het festival én gratis kaarten weggegeven.” Zo’n tweehonderd bewoners maakten hier gebruik van en bezochten het festival.